Marcel Herlaar
Eerlijke informatie. Denken goed met je mee. Persoonlijk advies op maat. Ook voor hyphotheek advies, verzekeringen privé en zakelijk.Echt verstand van zaken, je kunt hier met al je vragen terecht.
We overgegaan naar een nieuw pensioenstelsel.
- Wat houdt deze wet precies in?
- Wat gaat er veranderen?
Wij praten u graag bij over de nieuwe regels.
De gevolgen van een nieuw pensioenstelsel.
Uit onderzoek blijkt dat mensen over het algemeen net zo geïnteresseerd zijn in pensioen als in een baksteen. Dat is op zich niet zo bijzonder want pensioen is ingewikkeld en het duurt vaak nog lang voordat je het ontvangt. Vaak horen wij, we zien het te zijner tijd wel.
Pensioenaanspraken worden over het algemeen niet tot het vermogen gerekend. Maar als we dat nou voor het gemak wel even doen, dan zien we dat huishoudens met een hoofdkostwinner van tussen de 55 tot 75 jaar in 2021 gemiddeld 276 duizend euro aan pensioenvermogen hadden. Naast de eigen woning is dat dus één van de grootste vermogensbestanddelen van een huishouden.
Een goede pensioenregeling voor uzelf of uw personeel is dus erg belangrijk en daarom raadzaam om u zich daarin te verdiepen. Want tijdig inzicht en ingrijpen zorgt er misschien voor dat voor dat de baksteen kan veranderen in een goudstaaf. Wilt u graag weten wat de nieuwe pensioenwet voor u betekent? Wij helpen u er graag bij.
Advies op maat
De nieuwe pensioenwet kent 3 doelen:
Pensioenen zijn de afgelopen jaren niet of nauwelijks gestegen. De intentie met invoering van de nieuwe Wet toekomst pensioenen is dat de opbrengst van beleggingen sneller gebruikt kunnen worden om de pensioenen te verhogen, maar bij verlies kan dit ook omlaag gaan. Pensioenen zijn dus meer afhankelijk van de economie. Bij sommige pensioenfondsen worden er buffers aangelegd om eventuele koersdalingen op te vangen als het slechter gaat met de economie.
In het oude systeem werden bij de meeste pensioenregelingen het pensioen tijdens de loopbaan gelijkmatig opgebouwd terwijl een oudere eigenlijk minder premie betaalde dan hij of zij zou moeten. Hierdoor was er sprake van een vorm van subsidie van jong naar oud. Bij de overgang naar het vernieuwde pensioenstelsel wordt er overgestapt op een vlakke premie. Dat betekent dat iedereen (op termijn) binnen een pensioenregeling eenzelfde premiepercentage betaalt, ongeacht de leeftijd. De premie die werknemers betalen op elke leeftijd komt daarmee volledig ten gunste van hun eigen pensioen.
Marcel Herlaar
Eerlijke informatie. Denken goed met je mee. Persoonlijk advies op maat. Ook voor hyphotheek advies, verzekeringen privé en zakelijk.Echt verstand van zaken, je kunt hier met al je vragen terecht.
Willem de Lange
Zeer praktische informatie gehad tijdens het adviesgesprek. Totaal niet het idee gehad dat er iets aan mij "verkocht" moest worden. Zeer aan te raden!
Margreet brinkhorst
Erg prettig gesprek, goed advies. Houdt niet alleen strikt rekening met de cijfers maar kijkt naar gehele plaatje.
MM Mulder
Goed geadviseerd over de pensioenaanspraken. De adviseur doorzag de situatie vlot en dacht mee.
Dennis W
Goed advies en ondersteuning bij het gehele proces rondom de hypotheek. Alles werd geregeld.
De gevolgen
Over het algemeen is het doel van de Wet toekomst pensioenen om het Nederlandse pensioenstelsel flexibeler, transparanter en beter aangepast aan de behoeften en omstandigheden van zowel jongere als oudere generaties werknemers te maken. Het beoogt deelnemers meer eigenaarschap te geven over hun pensioen en tegelijkertijd de solidariteit en collectiviteit te behouden. De gevolgen van een nieuw pensioenstelsel zijn voor iedereen verschillend.
De belangrijkste gevolgen zijn:
Als het goed gaat met de economie, dan ging het pensioen in het verleden soms niet omhoog. Dat voelde oneerlijk. De nieuwe regels zorgen ervoor dat dit pensioen meebeweegt: als het goed gaat met de economie, dan kan het pensioen eerder omhoog. Gaat het economisch slechter? Dan kan het pensioen ook omlaag gaan.
Het is nu voor veel mensen niet duidelijk hoeveel ze voor hun pensioen betalen en hoeveel ze opbouwen. Straks bouwt iedereen pensioen op via een premieregeling. In dit pensioen staat vast hoeveel geld (premie) de werknemer en de werkgever in het pensioen stoppen.
In een nieuw pensioenstelsel kan de nadruk meer komen te liggen op individuele verantwoordelijkheid voor pensioenopbouw. Werknemers krijgen mogelijk meer keuzevrijheid en flexibiliteit bij het nemen van beslissingen over hun pensioen, zoals wanneer ze met pensioen willen gaan en hoe ze hun pensioenkapitaal willen laten uitkeren.
Leer ons kennen
De invoering van de regels gebeurt stap voor stap. Werkgevers, vakbonden en de uitvoerders hebben enkele jaren de tijd om alles goed te regelen.
Het is belangrijk om te begrijpen dat de gevolgen van een nieuw pensioenstelsel afhankelijk zijn van de specifieke regelingen en wetgeving die worden ingevoerd. Daarom is het van essentieel belang om de details van het nieuwe stelsel zorgvuldig te bestuderen en de mogelijke impact ervan op individuele situaties te beoordelen. Het raadplegen van een financiële expert of pensioenadviseur kan nuttig zijn om de juiste beslissingen te nemen.
Wilt u graag weten wat dit voor u betekent? Wij helpen graag.